Általános illesztési
kérdések és válaszok
Mindig kövesse a kontaktológus tanácsát a kontaktlencsék ápolása során, itt egy hasznos lista a gyakori kérdésekkel és válaszokkal
Tisztíthatom a kontaktlencséimet vízzel?
Nem, minden óvintézkedést meg kell tennie annak biztosítására, hogy a kontaktlencséi soha ne érintkezzenek vízzel. A víz bizonyos mikroorganizmusokat tartalmazhat, amelyek a kontaktlencséivel való érintkezéskor súlyos szemfertőzést okozhatnak. A kockázatok minimalizálása érdekében kontaktlencséinek a látszerésze által ajánlott ápolóoldatokkal mindig tisztának és gondozottnak kell lenniük. Bizonyosodjon meg arról, hogy a használat előtt elolvasta az oldat gyártója által adott utasításokat.
Bár a víz káros lehet, ha érintkezésbe kerül a kontaktlencsével, mindig gondoskodnia kell arról, hogy a lencsék felhelyezése és eltávolítása előtt megmossa és megszárítja a kezét. Meg kell győződnie arról, hogy a keze teljesen megszáradt-e, mielőtt megérinti a kontaktlencséit.
Kerülje el a kontaktlencsék viselését zuhanyzókban és úszómedencékben, vagy bármilyen olyan helyzetben, ahol víz érintheti a kontaktlencséket. A vényköteles védőszemüvegek kiváló alternatívát nyújtanak az úszáshoz.
Bármilyen ápolóoldatot használhatok a kontaktlencséim tisztítására?
A látszerésze ajánlott egy ápolóoldatot, ami ideális az Ön számára, de ha meg akarja változtatni az ápolóoldatot, akkor az a legmegfelelőbb, ha megbeszéli ezt kontaktológusával.
Használhatom újra az ápolóoldatot a kontaktlencse tartóban való áztatáshoz?
Nem, ki kell dobnia a megmaradt oldatot. Biztosítsa, hogy a tartótokja mindig ki legyen tisztítva és cserélje le frissre a benne levő oldatot minden alkalommal, amikor áztatja a kontaktlencséit.
Mikor kell kicserélnem a kontaktlencsetartó tokot?
Ezt a kontaktlencse ápolóoldat útmutatójának megfelelően kell kicserélni. Fontos, hogy tisztítsa meg a kontaktlencse tokját, ahogyan megmutatták, hogy csökkentse a szemfertőzés kockázatát.
Lehet kontaktlencsét viselni alvás közben?
Vannak olyan típusú kontaktlencsék, amelyeket megengednek, hogy viseljünk alvás
közben. Hacsak kifejezetten nem mondta a kontaktológusa, hogy így tehet, akkor nem szabad alvás vagy szundikálás közben viselnie a kontaktlencséit. A kontaktológusa egy másik találkozót szervezhet, hogy megbeszéljék ezt az opciót, ha ez olyan dolog, amit szeretne.
Viselhetem a kontaktlencséket sminkkel együtt?
Igen, megteheti. Az a legjobb, ha a kontaktlencséket felhelyezi még a sminkelés előtt, és eltávolítja őket a smink levétele előtt.
Ha leesik egy kontaktlencse, tovább tudom viselni?
Ha leejti a kontaktlencsét, fennáll annak a veszélye, hogy megsérülhet vagy piszkos lehet. Ez kellemetlenséget okozhat, és potenciálisan szemfertőzéshez vezethet. Amikor leejti a kontaktlencsét, néha nagyon nehéz lehet a károsodást meglátni a kontaktlencsén, ezért az a legjobb, ha nem kockáztat, és a kontaktlencse cseréje szükséges.
Csak alkalomszerűen viselek kontaktlencsét; viselhetem-e hosszabb ideig, mint az ajánlva van?
Minden kontaktlencsét csak olyan hosszan szabad viselni, ahogyan azt a kontaktológusa ajánlotta. A kontaktlencséknek az ajánlottnál hosszabb tartó viselése jelentősen növelheti a szemfertőzések kockázatát.
Az újrahasználható kontaktlencsét viselők számára: Ha csak alkalomszerűen visel kontaktlencsét, akkor általában a naponta eldobható kontaktlencsék az ideálisak. A látszerésze le tud foglalni egy találkozót erre a célra, ha szeretné.
Eltávolíthatom és felhelyezhetem a kontaktlencsét naponta többször is, ha szükségem van rá?
Az újrafelhasználható kontaktlencsék esetén biztosítani kell, hogy a kontaktlencsék meg legyenek tisztítva, és megvolt a minimális áztatási idő az oldatban, mielőtt újra felhelyezné őket. A napi eldobható lencséket minden viselés után el kell dobni, és új párral kell helyettesíteni.
Lehet, hogy a lencse elveszik a szemem mögött?
Nem lehetséges, ez egy általános tévhit. A szem elejét és a szemhéja alsó részét egy vékony membrán borítja, amit „kötőhártyának” nevezünk, amely fizikailag megakadályozza, hogy ez megtörténjen.
Mikor kell visszajönnöm a következő megbeszélésre?
Kontaktológusa jelzi Önnek az illesztési folyamat során. Ugyanakkor ne feledje, hogy ha a szemei ’nem néznek ki egészségesnek’, vagy ’nem lát jól’, akkor vissza kell térnie a lehető leghamarabb.
12150 © 2017 Novartis. The Alcon Experience Academy logó és az Alcon logó valamennyi a Novartis AG. védjegye HU1806845138