Az illesztés előtt az egyik legfontosabb tisztázandó kérdés, hogy mennyi ideig is szándékozik a páciens a nap folyamán lencsét viselni és hetente hány alkalommal lesz szükség erre.

Léteznek napi (eldobható), 2 hetes és 1 hónapos kihordási idejű lencsék, ezek közül kell a legmegfelelőbbet kiválasztanunk és a lencse illesztését személyre szabnunk.

Természetesen léteznek hosszabb ideig viselhető lencsék, ezeknek a minősége gyengébb, 18 év alatt nem ajánlott a viselésük, de 18 év felett is megfontolandó.

A kontaktlencse fajtájának kiválasztása után szemorvosi vizsgálattal meghatározzuk a szemüveg és a kontaktlencse törőerejét (dioptriáját) ami sokszor nem egyezik meg, illetve a lencse domborulati sugarát (BC: basic curve).

A lencse felhelyezése:

A megrendelt saját lencsét először a jobb, majd a bal szembe helyezzük, kézmosás, a lencse színe-fonákja ellenőrzése és a szemhéjak kétkezes felnyitása után.

A felillesztett lencsével együtt ellenőrizzük az éleslátást és réslámpával a lencse mozgását.

Megtanuljuk a lencse helyes eltávolítását. Sohasem szabad a lencse széle alá körömmel nyúlni, szaruhártya sérülést okozhatunk vele.


Az ápolásra "all in one" folyadékot használunk, melyhez tartozó tokba helyezzük este a megtisztított lencséket:a jobb oldali lencsét a jobb, a bal oldali lencsét a bal tokba. A tároló tokot, ha a folyadék elfogyott, az üres flakonnal együtt dobjuk ki!

Sminkelés esetén először a kontaktlencséket rakjuk be, a smink lemosása előtt pedig el kell a lencséket távolítani!

ALUDNI SOHASEM SZABAD A LENCSÉKBEN! A LENCSÉK USZODA- ÉS CSAPVÍZZEL VALÓ ÉRINTKEZÉSE SÚLYOS FERTŐZÉST OKOZHAT! A RENDSZERES KONTROLL BIZTOSÍTJA AZT, HOGY A LENCSÉKET MINDENKI ADDIG TUDJA VISELNI, AMEDDIG SZERETNÉ!